Työskentely Saimaalla sarja: Brohezin perheen 16-vuotias Sofia ja 18-vuotias Elina ovat kesäristiinalaisia
Millaista on työskennellä Saimaalla kausiluonteisesti? Maailmaa nähneen Brohezin perheen vanhimmat tyttäret, Sofia ja Elina, ovat kesäristiinalaisia. Nuoret työskentelevät sesonkiluontoisesti mökkiseudullaan. Ennen Suomeen muuttoa perhe on asunut vuosien varrella muun muassa Australiassa, Jordaniassa, Balilla, Espanjassa ja Libanonissa. Miten helsinkiläiset Sofia ja Elina päätyivät kesäristiinalaisiksi Etelä-Savoon?
Perheeseen kuuluu 16-vuotiaan Sofian ja 18-vuotiaan Elinan lisäksi vanhemmat sekä pikkusisko Alissa, Vicky-koira ja Coco-kissa. Monipaikkaiseen ja kansainväliseen elämään tottuneiden siskosten sukujuuret ovat isän puolelta Belgiasta ja äidin puolelta Suomesta. Brohezin perheen äiti on kotoisin Ristiinasta. Vuosien varrella perhe on asunut eri maissa vanhempien töiden takia. Helsinki-Vantaan lentokentältä suunnattiin suoraan Ristiinaan sukulaisten luokse. Ristiinasta muodostui vuosien varrella tärkeä tukikohta Suomen vierailulle.
Elokuussa 2019 perhe muutti Suomeen. He löysivät merimaisemilla varustetun kodin Helsingin kantakaupungista. Sofia opiskelee ranskalaissuomalaisessa koulussa ja Elina viettää välivuotta valmistuttuaan hiljattain Ressun lukiosta.
Sylin täydeltä rakkaita muistoja Ristiinasta
Sisaruksille Ristiina merkitsee paikkaa nauttia lomasta, aurinkoisesta kesästä ja lumisista talvista. Ristiinassa on perheen kesken vietetty lukuisia joulu- ja kesälomia. Ennen muuttoa Suomeen he majoittuivat sukulaisten luona. Suomeen muuton jälkeen jaetut tilat alkoivat tuntua ahtailta.
Nykyisin perheellä on oma vapaa-ajanasunto, joka on itse asiassa isoisän lapsuudenkoti Ristiinassa – keskellä kauneinta mökkiseutua. Matkaa isovanhempien luokse on vain kymmenisen minuuttia. Näin Brohezit pystyvät olemaan lähellä muuta perhettä ja sukua. Talolla käyvät serkut yökylässä silloin tällöin ja useat syntymäpäivät juhlitaan siellä. Jyntterin tilana ja Jynskänä kutsuttu vapaa-ajanasunto koostuu talon lisäksi pihapiirin aitasta ja vanhasta navetasta. Perinteisempi mökki saunoineen ja järvenrantoineen sijaitsee päätalolta viiden minuutin kävelymatkan päästä.
Sofia kertoo, että heidän äitinsä viettää eniten aikaa Jynskässä töidensä vuoksi. Sofia ja Elina viettävät vapaa-ajanasunnolla eniten aikaa kesäaikaan, jolloin he ovat Ristiinassa osittain töiden takia. Lisäksi Ristiina tuo heille mieluista vaihtelua kaupunkielämään. Perheen naisista siis kolme työskentelee mökkiseudullaan Etelä-Savossa. Nähtäväksi jää, seuraako Alissa-pikkusisko heidän jalanjäljissään.
Elina kertoo, että Ristiinassa pystyy oikeasti nauttimaan vapaa-ajasta ja lomasta. Hän kehuu kauniita auringonlaskuja ja metsiä. Talvet ovat lumisia, pimeitä ja täynnä joulutunnelmaa. Vastapainoa Helsingille, puhumattakaan maailman toisella puolen sijaitsevalle Australialle. Sukulaiset, mummin kotiruoka ja Ristiinan kesäteatteri sekä hautausmaa tuovat rakkaita muistoja mieleen. Elina lisää lopuksi, ettei mökkiseudulla haise pakokaasu eikä kuulu autotien melut ulkoa.
Millaista on työskentely mökkiseudulla?
Mökkiseudulla on lukuisia vaihtoehtoja nuorten kesätyöpaikoiksi, joissa ansaitaan omaa rahaa sekä kerrytetään kallisarvoista työkokemusta tulevaisuuteen. Työmatkat Elina ja Sofia kulkivat aluksi polkupyörillä. Mopokortit saatuaan sisarukset kulkivat työmatkat skoottereilla.
Ensimmäisenä kesäristiinalaisen työt aloitti Elina 14-vuotiaana Uikkalan jäätelökioskilta. Hän päätyi aikaisempana kesänä jäätelökioskilla työskennelleen pikkuserkkunsa kautta sinne töihin. Pikkuserkku antoi omistajan yhteystiedot, ja Elina oli reippaasti yhteydessä häneen Balin palmuparatiisista. Vaikka välimatka oli hieman haasteellinen työpaikan etsinnässä, Elina sai sovittua ensimmäisen työpaikkansa tulevalle kesälle Suomessa. Vuodet 2018 ja 2019 Elina työskenteli jäätelökioskilla.
Vuonna 2020 koronapandemian aikaan hän työskenteli mansikanmyyjänä Ristiinan S-marketin edessä. Neljäntenä kesäristiinalaisen vuotenaan Elina siirtyi kalliotaiteen infopisteeseen Kallioniemeen. Mökkiseudulla työskentelystä hän sai kallisarvoista työkokemusta ja viime kesä meni Linnanmäellä. Elina uskoo päässeensä kesätöihin huvipuistoon edellisten työpaikkojensa ansiosta.
Ristiina on Elinan mielestä sopivan pieni alue, jossa tulee helposti ihmiset ja kasvot tutuiksi. Elina mainitsee, että välillä on ollut tilanteita, jossa esimerkiksi henkilö, jolle hän myi edellisenä kesänä jäätelökioskilla vohveliannoksen mutakakku-jäätelöllä, tuleekin seuraavana kesänä vastaan S-marketin pihalla ja ostaa häneltä kavereiden kanssa pari rasiallista mansikkaa.
Parhaimpina asioina työskentelyssä mökkiseudulla Elina mainitsee sen, että sukulaisten kanssa pystyy viettämään paremmin vapaa-aikaa. Viime kesän Elina työskenteli Linnanmäellä ja tämä näkyi sukulaisten kanssa vietetyssä ajassa. Hän oli Ristiinassa huomattavasti vähemmän, sillä kesäsesonki Linnanmäellä oli kiireinen. Elinan mielestä Ristiinassa on kesätöissä rennompi tunnelma ja lyhyemmät työvuorot. Hän tosin lisää, että oli Ristiinassa työskennellessään alaikäinen, mikä vaikutti työvuorojen pituuteen lain puitteissa. Elina toteaa, että kesälomalla voi helposti olla tylsää - vaikka tylsyys onkin ihan hyvä asia, onhan se kivaa, jos siitä pääsee eroon. Kesätyö on täydellinen juuri sen vuoksi. On jotain hauskaa tekemistä noin 4–5 tuntia päivässä. Työpäivän päätteeksi pääsee mökille saunomaan ja uimaan.
Välivuotta viettävän Elinan tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä auki. Hän ei uskalla ihan tarkasti sanoa mitä haluaisi myöhemmin tehdä. Varmasti jos sopiva työ löytyy, Elina tulisi taas kesäristiinalaiseksi nauttimaan mökkielämästä ja työskentelystä.
Isosiskonsa Elinan tapaan Sofia on ollut parina kesänä Uikkalan jäätelökioskissa. Isoisän viljelyspellot ovat tulleet aikoinaan tutuksi kitkemisen merkeissä. Vaikka Ristiinassa on rauhallista, Uikkalan jäätelökioskilla käy yllättävän paljon asiakkaita, jotka ovat tulleet alueelle jopa ulkomailta ja muualta Suomesta. Kielitaitoa on karttunut hyvin Brohezien asuessa ulkomailla, mikä on varmasti ollut iso etu englanninkielisessä asiakaspalvelussa.
Illat ovat usein ruuhkaisia jäätelökioskilla Sofian mukaan. Asiakkaat ovat mukavia ja suurilta osin tuttuja, jotka käyvät melkein päivittäin kioskilla. Sofia kertoo, että parhaimpia puolia mökkiseudulla työskentelyyn onkin juuri se, tuttujen vakioasiakkaiden kanssa vaihdetaan päivän kuulumiset. Helsingissä työskentely voi olla kaoottista, koska ihmisiä on niin paljon. Ristiinan rauhassa on hyvä olla, vaikka jäätelökioskillakin on välillä ruuhkaa.
Sofia suosittelee muillekin työskentelyä mökkiseudulla, jos sieltä löytyy itselle mieleinen työpaikka. Työskentely on rauhallista ja töiden jälkeen on mukava palata rauhalliseen ympäristöön, jossa voi sitten loikoilla ja nauttia mökkielämästä. Tulevaisuudessa Sofia haaveilee näyttelijän urasta tai hotellissa työskentelystä. Haastattelun loppuun Sofia toteaa, että mahdollisesti tulevaisuudessakin hän työskentelee kesäristiinalaisena. Tutussa työpaikassa on aina ilo työskennellä.
Elinan ja Sofian vinkit heille, jotka haluaisivat tehdä kesätöitä mökkiseudullaan:
- Jos perhettä tai kavereita löytyy vapaa-ajanasunnon läheltä, kysy heiltä vinkkejä työpaikkoihin. Eihän sitä tiedä, jos tutun tutuilla olisi vaikka töitä tarjolla sinulle juuri siksi, että sinä olet vapaa-ajanasukas ja haluaisit työskennellä myös alueella.
- Pohdi ennakkoon, kuinka kuljet töihin. Tämä on tärkeää varsinkin silloin, jos vapaa-ajanasunto on kauempana työpaikasta.
- Etsi töitä paikallisilta yrittäjiltä. Hyviä työpaikkoja mökkiseudulla ovat esimerkiksi jäätelökioskit sekä mansikka- ja torimyynti.
- Mitä aikaisemmin talvella tai keväällä lähettää työhakemuksen tai soittaa yritykseen, sitä todennäköisemmin kesätyön myös saa.