Tervetuloa Saimaa Academy of Gastronomy -kursseille!

Nosta ruokamatkailuosaamisesi uudelle tasolle ja inspiroidu Saimaan upeasta ruokakulttuurista! Saimaa Academy of Gastronomy (SAG) tarjoaa ainutlaatuisia ja käytännönläheisiä kursseja ruoka-alan osaajille ja alan toimijoille. Toimitpa elintarvike- tai ravintola-alalla tai teet työtä matkailuyrityksessä, kurssimme antavat sinulle syvällistä osaamista ja uusia näkökulmia ruokaketjun jokaiseen vaiheeseen.

Kuva: Visit Saimaa

Mikä on Saimaa Academy of Gastronomy?

Saimaa Academy of Gastronomy (SAG) on kansainvälisen tason huippukoulutusyksikkö, joka yhdistää ruoan ja matkailun kehittämisen Saimaan alueella. SAG tarjoaa korkeatasoista, käytännönläheistä ja tutkimukseen perustuvaa koulutusta ruokamatkailun eri osa-alueilla. Tavoitteena on vahvistaa alueellista ruokaidentiteettiä, edistää Saimaan ruokakulttuurin tunnettavuutta ja kehittää ruokaketjun osaamista pellolta pöytään -periaatteella.

Pilottihankkeen kurssit ovat maksuttomia – nyt ainutlaatuinen mahdollisuus hakea!

SAG-kurssit järjestetään osana pilottihanketta. Ruoka-alalla toimivana saat kursseilla oivallisen tilaisuuden ammentaa seudun erityislaatuisesta gastronomiasta sekä  syventää osaamistasi alan ammattilaisena.  Saimaan luonto ja paikallisuus tuovat kokemukseen extraelämyksiä. 

  • Kursseilla paikalliset raaka-aineet, gastronominen osaaminen sekä kulttuurin ja historian tuntemus nivoutuvat yhteen ainutlaatuisella tavalla. 
  • Oppiminen on käytännönläheistä ja koulutus tapahtuu pienryhmissä aidoissa oppimisympäristöissä. 
  • Opit alan parhaiden asiantuntijoiden johdolla.
  • Kursseilla tapaat muita ruoka-alan ammattilaisia ja laajennat verkostojasi.
  • Kurssit ovat osallistujille maksuttomia.

Tulevat Saimaa Gastronomy Academyn kurssit

Kursseilla on rajallisesti paikkoja, joten toimi pian!  Jaa tietoa kursseista myös verkostoillesi ja tule mukaan kehittämään Saimaan ruokamatkailun huippuosaamista! 

Sinun ei tarvitse olla tietyn kurssiteeman asiantuntija hakeaksesi kursseille. Riittää että toimit elintarvike-, ravintola- tai matkailualalla ja olet kiinnostunut syventämään osaamistasi.

Luonnontuotteet-kurssi

3.–4.6.2025 ja 9.–10.9.2025
​Mikkeli

Tutustu luonnontuotteiden mahdollisuuksiin ja opi hyödyntämään metsien ja peltojen antimia ruokatuotteissa ja ruokamatkailussa. Kurssi jakautuu kahteen osaan: 1. osassa kesällä tutustutaan villiyrtteihin ja korvasienten keruuseen sekä saaliin hyödyntämiseen ruokamatkailussa, 2. osassa syksyllä kerätään marjoja ja sieniä Saimaan saaristossa sekä kokataan saaliista maukkaita aterioita avotulella.

Kurssille mahtuu 8 osallistujaa.​ (TÄYNNÄ)
Kuva: Visit Saimaa

Kalakurssi

19.-22.8.2025
Kalakontti, Puumala 

Sukella sisävesiammattikalastuksen ja kalanjalostuksen maailmaan. Kurssi tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden oppia kalakäsittelyä ja jalostusta käytännössä.

Hae mukaan nyt! 

Kurssille mahtuu 6 osallistujaa.
 

Vihanneskurssi

29.7.–1.8.2025
Salmelan Tila, Rantasalmi

Syvenny vihannestilan toimintaan. Kurssilla pääset tekemään ja oppimaan vihannestuotannon arkea ja satokauden hyödyntämistä. 

Hae mukaan nyt! 

Leipomokurssi

14.-17.10.2025
Kenkävero, Mikkeli

Valmista suolaisia leivonnaisia ja tutustu makeiden konditoriatuotteiden maailmaan. Tämä kurssi sopii erityisesti leipomo- ja ravintola-alan ammattilaisille.

Hae mukaan nyt! 

Kurssille mahtuu 6 osallistujaa.

Luomuliha-kurssi

2.–5.12.2025
Luomutila Siiriäinen, Hirvensalmi

Tutustu luomuemokarjatilan toimintaan ja opi lihatuotteiden laadukkaasta tuotannosta pellolta pöytään -periaatteella.

Hae mukaan nyt! 

Kurssille mahtuu 6 osallistujaa.

Hae kursseille täyttämällä lomake

Kurssipaikkoja on rajoitutetusti, joten voit hakea enintään kahdelle kurssille. Kerro kuitenkin kiinnostuksestasi myös muihin kursseihin. Olemme sinuun yhteydessä, mikäli kursseilla on tilaa. 

Aiemmat Saimaa Gastronomy Academyn kurssit

Juustokurssi

12.–14.3.2024
Kappelin Juustola, Mikkeli

Syvenny juuston valmistuksen saloihin. Kolmen päivän kurssilla opit homejuuston valmistusprosessin vaiheet käytännönläheisesti ja tutustut erilaisiin juustoihin sekä tuotantoketjuun navetasta juustolaan. 

Tämä kurssin ansiosta pystyn työssäni paljon paremmin avaamaan asiaakkaalle sekä työntekijöilleni juuston valmistuksen prosessia ihan alkupisteestä saakka, sekä ajatuksena on aloittaa omat juuston valmistukset myös.

Putkisalon lammaskurssi

21.–24.5.2024
Putkisalon kartano, Rantasalmi

Pääset osallistumaan erilaisiin tilan töihin, kuten lampaiden ruokintaan, laidunkierroksiin, aitojen kunnostukseen ja peltotöihin. Lisäksi saat mahdollisuuden oppia lampaiden hoitoon liittyviä taitoja, kuten kerintää ja sorkanleikkuuta. Pääset myös nauttimaan suomalaisesta saunakulttuurista ja herkullisesta ruoasta, joka valmistetaan tilan omista raaka-aineista.

Kurssin tavoitteena on tarjota osallistujille mieleenpainuva kokemus maatilan arjesta. 

Kuva: Putkisalon Kartano

Olutkurssi

8.–10.4.2025
Nilkko Brewing, Mäntyharju

Syvenny oluen valmistuksen saloihin panimomestari Kalle Romon johdolla. Kolmen päivän kurssilla opit oluen valmistusprosessin vaiheet käytännönläheisesti ja tutustut erilaisiin oluttyyleihin sekä oluen historiaan ja kulttuuriin Heikki Kähkösen (Viisi Tähteä media) johdolla.
Kuva: Nilkko Brewing

Kurssilla parasta oli käytännönläheinen oppiminen Romon johdolla. Heikki Kähkösen luento oli myös kiinnostava.

Kysy lisää kursseista

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Inna Kopoteva
041 527 2537
inna.kopoteva@helsinki.fi